Одного разу у Львові, або Деякі суди вже застосовують Директиви ЄС про персональні дані

Одного дня громадянин України дізнався, що оператор телекомунікаційних послуг передав третій особі право вимоги його боргу за послуги, а ця особа в найкращих традиціях колекторів почала тероризувати нашого героя.

Втомившись від письмової тяганини, він вирішив звернутись до найнепередбачуваного винаходу цивілізації з питань встановлення справедливості – подав позов до суду, в т.ч. вважаючи, що оператор порушив приписи Закону України «Про захист персональних даних», здійснивши поширення його персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних шляхом їх передачі компанії, яка почала вимагати у нього борг за телекомунікаційні послуги.

Нарешті Личаківський районний суд м. Львова 15.08.2012 р. ухвалив рішення у справі №2-6007/11, яким відмовив позивачу повністю (http://reyestr.court.gov.ua/Review/29040650).

Далі цитуємо рішення: «Відповідно до п.п.b п.1 ст.7 Директиви №95/46/ЄС Європейського Парламенту і Ради «Про захист фізичних осіб при обробці персональних даних і про вільне переміщення таких даних» від 24.10.1995р., яка уточнює і посилює принципи викладені у Конвенції Ради Європи від 28.01.1981р. «Про захист фізичних осіб при автоматизованій обробці персональних даних», ратифікованої Верховною Радою України 06.07.2010р. та набравшої чинності з 01.01.2011р. визначено, що персональні  дані  можуть оброблятися тільки за умови, що обробка необхідна для виконання контракту, стороною якого є суб’єкт даних, чи для вживання заходів на прохання суб’єкта даних до підписання контракту.»

Конвенція Ради Європи «Про захист фізичних осіб при автоматизованій обробці персональних даних» від 28.01.1981 р. дійсно ратифікована Верховною Радою України 06.07.2010 р. і набрала чинності з 01.01.2011 р.

Але суддя знайшов безпосередню підставу для відмови у позові саме в п.п.b п.1 ст.7 Директиви №95/46/ЄС Європейського Парламенту і Ради ЄС «Про захист фізичних осіб при обробці персональних даних і про вільне переміщення таких даних» від 24.10.1995 р., яким визначено, що персональні дані можуть оброблятися тільки за умови, що обробка необхідна для виконання контракту, стороною якого є суб’єкт даних, чи для вживання заходів на прохання суб’єкта даних до підписання контракту.

Напевно суддя так сильно бажав, щоб Україна приєдналась до Європейського Союзу, що почав наперед вивчати його законодавство і навіть не втримався від того, щоб застосувати його (хоча можливо суддю ввела в оману наявність україномовного перекладу цієї Директиви на сайті ВРУ).

Насправді Директиви Європарламенту і Ради ЄС не були в 2012 р. і не стали зараз частиною законодавства України, навіть з прийняттям Закону України «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» від 16.09.2014 р.

Судячи з реєстру судових рішень, наш громадянин не подав апеляцію проти цього відверто незаконного рішення.

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти