Патент на акумуляторну батарею – історія першого мільйона

Хоча це рішення суду першої інстанції (21 квітня 2016 р. № 206/164/16 Самарський районний суд м. Дніпропетровська) і дуже вірогідно, що апеляція його скасує, мене вразило обґрунтування розміру завданих збитків і особливо – моральної шкоди, тому я вирішив поділитись обраними цитатами.

В якості епіграфу нехай буде таке твердження – «позивач є належним власником авторських прав на промисловий зразок».

(1) суд вказав, що відповідачі виготовляють і продають акумуляторні батареї, «схожі за сукупністю суттєвих ознак» до патенту на промисловий зразок позивача. Добре, що не схожі до ступеню змішування!

(2) навівши норму Паризької конвенції про право пріоритету, суд вказав: «позивач подав заявку на патент 15 липня 2015 року, а з червня 2015 року відповідач почав виробляти акумуляторні батареї, схожі за сукупністю суттєвих ознак … отже відповідач розпочав виробництво продукції … у період, коли позивач мав право пріоритету». Погодьтесь – дуже оригінальний спосіб застосування права пріоритету!

(3) упущена вигода власника патенту порахована за аналогією до розміру винагороди, яку він нібито мав отримувати від ТОВ. Власник патенту уклав вигідний ліцензійний договір, за умовами якого мав отримувати 15% від кожної проданої акумуляторної батареї (хоча очевидно, що вказана ТОВ їх не виробляла, а лише продавала).

Відповідачі за період з вересня 2015 року по січень 2016 року реалізували продукції на суму майже 23 млн грн. Суд легко вирахував і стягнув в якості упущеної вигоди майже 3,5 млн грн. збитків. Інколи суд просить довести чи могла б особа реально одержати цей дохід за звичайних обставин, але не цього разу.

(4) слід насолодитись шедевром лаконічного обґрунтування моральної шкоди, що «виразилася у душевних стражданнях, яких він зазнав внаслідок протиправних дій відповідачів, у членів трудового колективу, ділових партнерів, фахівців у сфері інтелектуальної власності, патентних повірених та інших спеціалістів формується спотворена оцінка щодо рівня його фаховості, як правоволодільця прав на патент, як безумовні і, враховуючи ступінь їх глибини, керуючись принципом розумності та справедливості … », якого виявилось достатньо, аби стягнути з відповідачів 2 000 000 грн!

У резолютивній частині суд з помилкою написав цю цифру словами – «два мільона» грн, ані словом не обмовившись як позивач довів такий розмір душевних страждань.

Ось і розкрито секрет як легко стати мільйонером (майже 5,5 млн грн.) – інвестиція в розмірі кількох тисяч гривень для отримання патенту на промисловий зразок; дочекатись, щоб порушник продав побільше товару; подати позов, який суд розглянув за три місяці.

Поширюйте допис, якщо цікавий і підписуйтесь на новій публікації.

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти