10 речей, які має знати фотомодель про свої права

1. Найголовніше – закон розрізняє згоду особи на зйомку (ст. 307 Цивільного кодексу України) і згоду особи на використання її зображення в художньому творі (ст. 308 ЦКУ).

2. Однак існує ще ч. 1 ст. 8 Закону України «Про рекламу», яка вимагає отримання письмової згоди особи, зображення та/або ім’я якої використовується в рекламі – і отримання цієї згоди не співпадає з двома попередніми.

3. Згода на зйомку – це дозвіл фотографу створити власне фотографію, тобто згода моделі позувати для фотографування. Згода ж на використання фотографії може бути (за певних умов) реалізацією двох різних цивільних прав моделі: 1) особистого права на охорону інтересів особи, яка зображена на фотографії і 2) майнового права на використання об’єкта авторського права – фотографії.

4. Згода на використання зображення/імені моделі в рекламі повинна бути прямо виражена в письмовому документі, що підписаний моделлю і адресований майбутньому замовнику розміщення реклами (принаймні це випливає із судової практики).

5. Згода на використання не є безвідзивною. Відмова від права на відзив також є недійсною. Модель завжди може вимагати не публікувати фото, але за умови відшкодування збитків, спричинених такою відмовою.

6. Закон передбачив єдиний випадок, коли згода моделі на використання фотографії презюмується і не треба підписувати окремий документ – коли модель позувала за плату.

7. У всіх інших випадках, якщо особа не підписала письмовий документ, в якому недвозначно виразила згоду на використання в тій чи іншій формі і способом її зображення, з т.з. закону згоди немає, а значить використання зображення є незаконним.

8. Результат фотосесії може бути об’єктом, авторські права на який належать не винятково фотографу, але і іншим особам, які брали творчу участь в створенні фотографій. Костюмер вигадав оригінальний одяг для моделі, візажист наніс оригінальній макіяж, модель брала участь у вигадуванні оригінальної композиції фотографії.

9. Якщо модель стала співавтором фотографії, то вона має право розпоряджатись майновими авторськими правами на фото нарівні з фотографом та іншими співавторами (якщо такі будуть). В такому випадку без дозволу моделі фотограф не може відчужувати права на фото і надавати дозвіл на їх використання третім особам.

10. Всі вищеперераховані правила розповсюджуються не лише на зображення осіб на фотографіях, але також і на зображення осіб у будь-яких художніх творах: картинах, фільмах (як документальних так і художніх), банерах, комп’ютерних іграх.

Навігація

Попередня публікація:

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти