Визнання і виконання рішення суду Великобританії в Україні

Рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визнається в Україні, якщо його визнання передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності (ст. 399 ЦПК України).
Між Україною та Сполученим Королівством Великобританії та Північної Ірландії не має укладених міжнародних договорів, які би регулювали питання визнання іноземних судових рішень, а тому підлягає застосуванню принцип взаємності.

Загальну презумпцію існування взаємності для цілей визнання та виконання на території України рішень іноземних судів за умови недоведеності іншого встановлено положеннями ч. 2 ст. 11 Закону України «Про міжнародне приватне право».

Прикладами підтвердження існування принципу взаємності між Україною та Сполученим Королівством стосовно визнання рішень іноземних судів:
— Рішення Високого суду (Відділення Королівської Лави, Комерційний суд) від 28.02.2011 р. (позов № 2010 том 445), яким на території Сполученого Королівства була визнана та приведена до виконання Постанова Вищого господарського суду України у справі № 14/142-14/615 від 29.06.2006 р. за позовом компанії Мерчант Інтернешнл Компані ЛТД до НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Северстудстрой».

Визнання і надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Комерційного суду, Відділення Королівської лави, Високого суду правосуддя Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії від 23 листопада 2012 року у цивільній справі № 2009 Том 1099 за позовом АТ «БТА Банк» до ряду осіб.

Яким способом цю справу «затягнули» в юрисдикцію Печерського районного суду м. Києва?

Один із відповідачів, будучи резидентом Австрії, є власником майнових прав в Україні (майна, на яке може бути звернено стягнення органами Державної виконавчої служби України під час виконання судового рішення) — частки у статутному капіталі юридичної особи — єдиним засновником (учасником) Дочірнього підприємства «Юпітер Трейд», яке знаходиться за адресою: Україна, 01133, м. Київ, вул. Щорса, буд. 29, що територіально відноситься до Печерського району м. Києва.

Інколи юристи посилаються на Ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 01.06.2012 у справі № 2601/9578/12, якою визнано за принципом взаємності Рішення Високого суду від 12.11.2009 р.). Звертаю увагу, що вона скасована Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 29.11.2012 р., хоча суд не спростував визнання і застосування взаємності.

Отже, між Україною та Сполученим Королівством існує взаємність щодо визнання іноземних судових рішень.

Джерела:
1. Ухвала Ше
вченківського районного суду м. Києва від 03.04.2013 р. у справі № 2610/26776/2012
2. Ухвала Печерського районного суду м. Києва від 12.06.2013 р. у справі № 757/3527/13-ц

Якщо у вас є цікаві судові рішення на цю або інші теми, або ви хочете поділитись своєю думкою – пишіть на мою електронну адресу, а якщо вважаєте публікацію корисною – тисніть «поділитись» на своїх сторінках у соц.мережах.

 

Навігація

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти