Відмова від визнаних у попередньому судовому засіданні обставин

В процесуальному праві є поняття обставин, що не підлягають доведенню, до яких, зокрема, відносяться обставини, визнані сторонами спору.

Якщо стороні спору пощастило мати кмітливого юриста, шляхом точно сформульованих і послідовно поставлених питань юрист може «допомогти» іншій стороні визнати певні обставини у справі (застерігаємо, що ми маємо на увазі лише реальні, об’єктивні обставини і факти).

Проте, часто, інша сторона, обдумуючи після судового засідання всі сказані слова та події, що мали місце в судовій залі, може усвідомити, що визнала «незручні» для себе обставини і в подальшому буде відмовлятись від цього.

Чи приймає суд відмову від визнаних обставин і за яких умов?

З т.з. законодавчого врегулювання «прогресивним» є лише Цивільний процесуальний кодекс України. Так, ч. 1 ст. 178 вказаного Кодексу містить норму, відповідно до якої відмова від визнання в попередньому судовому засіданні обставин приймається судом, якщо сторона, яка відмовляється, доведе, що вона визнала ці обставини внаслідок помилки, що має істотне значення, обману, насильства, погрози, тяжкої обставини або обставини визнано у результаті зловмисної домовленості її представника з другою стороною.

В цивільному процесі перелік підстав для відмови від визнаних обставин є вичерпним.

Ані Господарський процесуальний кодекс України, ані Кодекс адміністративного судочинства України подібної норми не містять. Проте, це цілком зрозуміло, адже у вказаних процесах більше уваги приділяється саме письмовим доказам. Саме тому, незначна судова практика вичерпується лише цивільними справами.

Проаналізувавши наявні судові акти, яких не набереться й доброї десятки, можна дійти висновку, що поважними причинами (з т.з. суду) для відмови від визнаних в попередньому судовому засіданні обставин можуть бути:

(1) договір, який мав значення для оцінки обставин, було укладено в день попереднього судового засідання, що позбавило сторону можливості ґрунтовно вивчити матеріали справи (Рішення Тиврівського районного суду Вінницької області від 16.09.2013 р. у справі №145/1393/13-ц, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33791366);

(2) помилка в проведеному розрахунку індексації та компенсації, що має суттєве значення для справи (Ухвала Новоазовського районного суду Донецької області від 19.03.2014 р. у справі №238/2871/13-ц, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/39084783).

Серед неповажних причин, коли суд не прийняв відмову, ми знайшли наступні:

(1) юридична необізнаність та намір вирішити справу мировою угодою (Ухвала Апеляційного суду Донецької області від 25.01.2010 р. у справі №22-355/2010, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/7654765);

(2) непорозуміння того, що відбувалось під час попереднього судового засідання (Рішення Чернігівського районного суду Чернігівської області від 29.10.2008 р. у справі №2-914/2008, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/7577250);

(3) визнання обставин внаслідок алкогольного сп’яніння (Ухвала Теплодарського міського суду Одеської області 27.04.2009 р. у справі №2-76/09, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/9150113);

(4) відмова без надання суду будь-яких доказів на підтвердження наявності обставин, які в силу закону можуть бути підставою для прийняття відмови від визнання обставин (Рішення Малиновського районного суду міста Одеси від 28.02.2013 р. у справі №1519/2-4907/11, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/29919361);

(5) негативна поведінка іншої сторони (Рішення Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 22.11.2013 р. у справі №119/5879/13-ц, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/35462891).

Як бачимо, судова практика з даного питання ще доволі «скупа», тому краще уважно ставитись до того, що ви або ваш представник визнають в ході судового засідання. Якщо така прикрість, як визнання певних обставин трапилася, слід якнайшвидше подавати письмову заяву про відмову для раніше визнаних обставин. В такій заяві поважність причин для відмови від раніше визнаних обставин слід належно обґрунтувати, а ще краще – підтвердити доказами.

Якщо стаття сподобалась — поділіться нею в соц.мережах та підпишіться, щоб першим отримувати нові публікації корисного юридичного контенту.

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти