Про хибний спосіб захисту в спорах з податковою

Чи звертаєте ви увагу, що деякі дії податкової не варто оскаржувати, адже це завідомо не дасть жодного результату?

Судова практика України свідчить, що багато позовів містять вимоги на кшталт:

(1) «визнати протиправними дії податкової щодо внесення до інформаційної системи даних щодо …»;

(2) «визнати протиправними дії контролюючого органу щодо збирання податкової інформації»;

(3) «визнати протиправним та скасувати акт податкової перевірки».

Реакція судів на такі вимоги однозначна – оскаржуватись може лише податкове повідомлення-рішення та/або документи/дії, що мають юридичні наслідки для платника податків.

Чому позивачі продовжують вказувати завідомо «відмовні» позовні вимоги? Напевно, частково через неграмотність юристів і частково – через бажання ризикнути, зупинити або ж перешкодити проведенню перевірки чи оформлення її результатів.

Позовні вимоги слід формувати відповідно до закону – щоб вони відповідали способам захисту порушених прав (основні з яких передбачені в Кодексі адміністративного судочинства України). Наслідком неправомірно сформульованих позовних вимог буде відмова у їх задоволенні, нехай і не в першій інстанції.

Наголошуємо – правильно оскаржувати необхідно документи/дії, які мають правовий наслідок для платника податків, наприклад, накази про призначення податкової перевірки, податкові повідомлення-рішення.

Вказана позиція підтверджується численною цьогорічною практикою Верховного суду України, а саме:

Постанова Верховного суду України від 23.02.2016 року у справі №21-3533а15,

Постанова Верховного суду України від 03.02.2016 року у справі №826/11720/14,

Постанова Верховного суду України від 05.04.2016 року у справі №808/6685/14,

Постанова Верховного суду України від 21.07.2016 року у справі №815/6631/14,

Постанова Верховного суду України від 17.08.2016 року у справі №808/1103/14.

Підхід ВСУ можна звести до наступного:

(1) висновки, викладені в акті перевірки, є відображенням дій податкових інспекторів, вони не породжують правових наслідків для платника податків, тому такий акт не порушує прав останнього і не може бути оскаржений;

(2) дії контролюючого органу щодо внесення до інформаційних систем змін показників податкової звітності суб’єкта господарювання без прийняття податкових повідомлень-рішень не породжують правових наслідків для цього платника та не порушують його права, оскільки розміщена в цих системах інформація є службовою та використовується податковими органами для обробки зібраної інформації в автоматичному режимі з метою здійснення податкового контролю.

Правильна позовна вимога – визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення.

Якщо наведена інформація корисна — поширте її та підписуйтесь, щоб першими читати публікації в блозі.

Навігація

Попередня публікація: ←

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти