Зобов’язати чоловіка дарувати щодня квіти за шлюбним договором – можливо чи ні?!

Тонка межа етики і закону, на якій знаходиться шлюбний договір, досі залишається мало розвіданою українцями. Прочитавши статтю, на конкретному прикладі Ви дізнаєтесь, що саме можна і треба врегулювати шлюбним договором, а що так і залишиться таємницею щасливого шлюбу кожної сім’ї.

Наречена і наречений, подавши заяву про реєстрацію шлюбу, вирішили до весілля укласти шлюбний договір. Оскільки квартира, в якій молоді люди проживали, була подарована нареченому його батьками, наречена, побоюючись залишитись на вулиці у випадку сварки, наполягала, що у шлюбному договорі слід вказати її право на проживання у квартирі, навіть у випадку розлучення. Крім того, наречена хотіла врегулювати в договорі питання розпорядження спільним бюджетом, а також питання утримання майбутніх дітей і дружини в період декретної відпустки.

Також, наречений та наречена мали намір вказати в договорі умови про особисті зобов’язання одне перед одним, як-то кількість годин вільного часу, які вони зобов’язані присвячувати одне одному, знаки уваги, про які майбутній чоловік не повинен забувати, як-то квіти, запрошення в кіно, театр тощо.

Чи можливо врегулювати всі ці питання у шлюбному договорі і, найголовніше, чи можливо вимагати їх виконання у випадку ухилення?

Дійсно, майбутні чоловік і дружина після подачі заяви про реєстрацію шлюбу мають право укласти між собою шлюбний договір. Втім, якщо ви не встигли це зробити, захопившись приготуванням весілля, то можна укласти шлюбний договір протягом усього часу існування шлюбу.

Звертаємо увагу, що шлюбний договір підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, тому просто скласти його і підписати не достатньо – без посвідчення у нотаріуса від не набуде юридичної сили для подружжя.

Першою умовою, яку хотіло вказати наше майбутнє подружжя, було право майбутньої дружити проживати у квартирі чоловіка навіть після розлучення. Така умова відповідає вимогам законодавства.

Поширеною є ситуація, коли після укладення шлюбу один із подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить другому з подружжя. У шлюбному договорі можливо визначити порядок користування таким приміщенням, а також порядок співжиття або ж виселення того з подружжя, хто вселився, в разі розірвання шлюбу.

Що стосується другої умови – питань розпорядження сімейним бюджетом, утримання дружини у період декретної відпустки і майбутніх дітей, ці питання також можуть бути врегульовані у шлюбному договорі.

Закон дозволяє подружжю визначити у шлюбному договорі такі майнові відносини, як:
– перелік майна, яке дружина/чоловік передає для використання на спільні потреби сім’ї;
– визначити, як буде ними використовуватись майно, подароване на весілля;
– домовитись про те, що майно, набуте ними за час шлюбу, не буде їхньою спільною сумісною власністю, а буде, наприклад спільною частковою власністю (тоді слід визначити частки дружини та чоловіка у кожному об’єкті), або особистою приватною власністю кожного з них (та чи інша річ належить лише одному із подружжя, а інший не має права претендувати на частку в праві власності);
– визначити розмір і порядок виплати аліментів (утримання) одному з подружжя іншим, незалежно від непрацездатності та інших обставин, порядок утримання майбутніх дітей і розподіл майнових обов’язків батьків по відношенню до дітей тощо.

Третя група умов майбутнього подружжя стосується особистих прав та обов’язків. Український законодавець чітко встановлює, що шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Тобто, такі умови договору будуть незаконними.

Але що трапиться, якщо майбутнє подружжя все ж вказало в шлюбному договорі умови щодо особистих взаємовідносин? Якщо умови шлюбного договору не відповідають вимогам закону, такий договір може бути визнаний в судовому порядку недійсним. Для прикладу можемо навести ухвалу Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 07.07.2010 року №6-6566св10, Рішення Лутугинського районного суду Луганської області від 05.03.2010 року у справі №2-295.
Отже, шлюбний договір дозволяє узгодити багато питань і, якщо цей документ буде детально продуманий і грамотно прописаний, може полегшити вирішення або навіть уникнути спірних ситуацій.

Оформити підписку
Введіть адресу вашої електронної пошти та дізнавайтеся про нові публікації першими.
E-mail*
Нові коментарі
    Цей блог веде Іларіон Томаров with the little help from my friends, статті яких також публікуються тут. Кожен, хто публікує контент в нашому блозі є фахівцем в певній галузі чи питанні, тому ми не переказуємо законодавство чи студентські підручники, а намагаємось максимально конкретно і практично висвітлити проблему.

    Наша мета - поділитись корисними порадами і досвідом переважно в сфері цивільного права, та інших галузей, закликати до обговорення цікавих вам теми, ділитись своїм досвідом і надихнути на створення статей, які ви захочете опублікувати на legalshift.com.ua
    Наш контент - для кожного, хто шукає відповіді на юридичні питання в інтернеті, але не знає чи можна довіряти безкоштовним порадам в мережі.

    Особливість юридичних порад в тому, що через зміни в законодавстві вони можуть втратити актуальність в будь-який момент, а також в тому, що кожна ситуація і кожний клієнт по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.

    Саме тому ми можемо гарантувати, що на момент публікації її зміст є актуальним, і застерігаємо, що при прийнятті важливих рішень слід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі - ви ж не будете приймати рішення про медичне втручання спираючись на публікації на форумах?

    Авторські права на оригінальний контент (тексти і зображення) належать їх авторам і розміщені з люб'язного дозволу авторів.
    Запрошуємо ділитись контентом з блогу дотримуючись цих вимог: зазначати ім'я автора, назву нашого сайту і не вносити зміни в оригінальний текст.
    © 2024 LegalShift  Войти